Modern Love

Door Richard Nobbe

Waarom we niet zo moeten zeuren over Tinder.

Vaak is er op feestjes een aantal babyboomers en verwarde dertigers dat mij vraagt hoe het met mijn liefdesleven staat. Meestal beantwoord ik die vraag ietwat ongemakkelijk met de mededeling dat ik nog steeds single ben, maar er zijn uitzonderingen; feestjes waarop ik ik toch vol trots aan familieleden mag vertellen dat ik – de eeuwige student – een vrouw aan de haak heb geslagen. Vaak komt daarna de vervolgvraag: ‘’Waar heb je haar ontmoet dan?’’ waarna ik ietwat schoorvoetend zeg dat ik haar op Tinder heb ontmoet. Vaak volgt er dan een uitleg over het concept Tinder, waar het familielid ietwat verward, maar vooral afkeurend op reageert. Alsof digitale liefde ondergeschikt is aan analoge liefde. De mening heerst dat Tinder voor incapabele, antisociale seksverslaafden is. Een mening die ik als sociaal redelijk capabele liefhebber van fysiek contact niet onderschrijf. Hieronder dus mijn betoog waarom er helemaal niets mis mee is om er op los te Tinderen.

Laat ik eerlijk zijn, het kan mij eigenlijk aan de reet roesten waar jij je geliefde ontmoet hebt. Het is überhaupt niet onze plaats om te oordelen over hoe mensen elkaar ontmoet hebben. Of dat nou in de ongure kelder van een kroeg, bij de zweepjeskraam op de Kama Sutra-beurs of, inderdaad, gewoon op Tinder is, die informatie kan mij oprecht gestolen worden. In mijn optiek is Tinder altijd al gestigmatiseerd. Veelal staat er op het profiel van Tinderdames dat ‘Ik zeg dat we elkaar hebben ontmoet in de UB.’ En een dame die ik laatst van Tinder had geplukt, en datete, weigerde aan haar moeder te vertellen dat wij elkaar via Tinder kennen, wat tot gevolg had dat ik een verhaal bij elkaar moest liegen over een koffiezaak waar ik nooit kom, want Tinder heeft een stigma.

De heersende mening vertelt ons dat Tinder alleen geschikt is voor seks, want je beoordeelt elkaar eerst op uiterlijk, dus het is een vleeskeuring en een vleeskeuring is slecht. Alsof men in een kroeg niet eerst kijkt of er een puik koppie op die interessante persoon zit, alvorens je in de mond van die persoon gaat roeren met je tong.

Een andere redenering die vaak gebruikt wordt is één die stelt dat analoge en digitale liefde elkaar volledig uitsluiten. Dat ik niet meer iemand kan versieren in een kroeg als ik op Tinder zit. Want Tinder verandert mij natuurlijk in een seksbelust monster dat elke Tinderdate coke doet vanaf de blote rug van een studente die ik net zes-en-een-halve minuut ken. (No judging als je dat wel doet overigens, moet je helemaal zelf weten).

Laten we eerlijk zijn, deze tegenstelling tussen analoge en digitale liefde bestaat helemaal niet. Ik durf zelfs te stellen dat ze elkaar versterken. De interactie tussen mensen wordt door de digitale revolutie vereenvoudigd. Ik durf zeer zelden in een kroeg op een meisje af te stappen, maar op Tinder heb ik geen probleem om fijne gesprekken te voeren met soms echt bizar mooie mensen. Het neemt een sociale barricade weg, waardoor dat eerste drankje misschien net iets minder ongemakkelijk is.

Tevens hoef je mij ook niet te vertellen dat een kwartier dronken staan tongen in een donker, onguur steegje op een zaterdagnacht met anonieme dame nummer zoveel, romantischer is dan die eerste echte Tinderdate. De date waarop je schaapachtig en ietwat stilletjes tegenover elkaar zit, allebei een kop warme chocolademelk, jouw hand die heel lichtjes tegen de hare aanligt, de opluchting als ze niet terugdeinst, het lieve, ietwat dommige lachje nadat je haar hebt gekust. Dat is net zo goed romantiek als een eerste date van twee mensen die elkaar hebben leren kennen via de nicht van de kapster van je moeders’ buurvrouw.

Tinder dus vooral lekker door aspirerende romantici, of doe het niet, het maakt mij helemaal niet uit, want je kijkt sowieso eerst of diegene überhaupt wel een appetijtelijk hoofd heeft.

Richard Nobbe.

29.09.2016
All you need is Tinder
Sprekers: dr. Evink • Ben Brand • Jannes Heidinga

KOM OOK OOST, OOSTERSTRAAT 13A GRONINGEN

Schrijf je in voor de OOST nieuwsbrief zodat we je op de hoogte kunnen houden van ons programma.